Inhoudstafel
Geschreven door Iliana Luca
17 juni 2024
1:30
Optimaliseer je wervingsproces: 5 tips om je cost per hire te verlagen
Op zoek naar een nieuwe medewerker? In de War For Talent moet je echt alles uit de kast halen. Of zeggen we beter uit de portemonnee? Om een nieuwe medewerker aan te werven moet je namelijk toch wel wat budget voorzien. Niet alleen je recruitment team moet betaald worden. Om je vacature te delen op een jobboard betaal je ook een fee. En dan hebben we het nog niet over de marketingkosten gehad. Het houdt niet op. Maar kan dat dan niet goedkoper? Zeker wel!
In deze blog geven we je 5 tips om je cost per hire te verlagen. Let’s go! 🚀
Nieuwsgierig naar meer? Download onze complete gids met 21 tips om uw cost per hire te verlagen💪
Wat is de cost per hire?
De cost per hire, of de CPH, vertelt je hoeveel het kost om één nieuwe medewerker aan te werven. Het gaat over alle kosten die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met het rekruteringsproces. Aan de hand van je CPH beoordeel je de efficiëntie van je wervingsproces.
Hoe bereken je de cost per hire?
Om je CPH te berekenen, tel je alle interne en externe wervingskosten bij elkaar. Daarna deel je het totale kostenplaatje door het aantal medewerkers. Zo weet je perfect hoeveel het je kost om een openstaande vacature ingevuld te krijgen. Met die kennis kan je je wervingsstrategieën optimaliseren.
We maken dus een onderscheid tussen interne en externe kosten. Maar welke kosten zijn dat nu precies? Voorbeelden van interne kosten zijn:
- Salariskosten
- Werkplekkosten voor onder andere bureaustoelen
- Materiaalkosten
- Softwarekosten voor bijvoorbeeld een ATS
- Bonussen voor het aanbrengen van potentiële kandidaten
Ook extern worden heel wat kosten gemaakt om de ideale kandidaat te vinden. Zo zijn er onder andere:
- Recruitmentfees voor het inzetten van een headhunter
- Marketingkosten om je online zichtbaarheid te boosten
- Licentiekosten
5 tips om je CPH te verlagen
Tip 1: Laat je employer brand stralen ✨
Je employer brand laten stralen… Oke, maar hoe doe je dat? Schets een authentiek beeld van de bedrijfssfeer. Formuleer duidelijk je visie, missie en waarden. Werken met gelijkgestemden is een stuk makkelijker. Je zoekt dus best naar mensen die achter jouw boodschap staan. Maak ook meteen duidelijk welke voordelen jij als werkgever te bieden hebt. Verleid sollicitanten in één oogopslag.
Tip 2: Bouw aan een werfreserve 🏗️
Iemand die nu niet weerhouden wordt door een gebrek aan ervaring, heeft over enkele jaren misschien wel de nodige skills onder de knie. Iemand die vandaag geen interesse heeft in een nieuwe job, is over een paar maanden misschien wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of wie weet heb je simpelweg meer dan een geschikte kandidaat, maar slechts één openstaande vacature.
Tijd die je nu investeert in een potentiële kandidaat, levert soms enkele maanden – of zelfs jaren – later pas iets op. Door een wervingsreserve aan te leggen, blijf je altijd een stapje voor in het wervingsproces. Verder biedt een werfreserve ook inzicht in welke profielen geïnteresseerd zijn in je bedrijf. Dat is nuttige informatie om je employer brand bij te sturen waar nodig.
Tip 3: Werk met een employee referral programma 💰
Mond-tot-mond reclame blijft de meest effectieve vorm van reclame. Goud waard dus! Je medewerkers dragen de visie, missie en waarden van je bedrijf uit. Zij kunnen als geen ander inschatten wie mogelijks binnen de bedrijfscultuur past. Laat dus zeker weten welke openstaande vacatures er zijn, zodat ze hun netwerk kunnen aanspreken.
Medewerkers die een geschikte kandidaat aanbrengen kan je belonen via een employee referral programma. Voor zo’n programma kan je bijvoorbeeld denken aan een cadeaukaart voor Bol.com of een Bongo bon voor een romantisch weekendje weg.
Tip 4: Denk aan recruitment marketing campagnes 💚
Recruitment marketing campagnes zijn de ideale manier om potentiële kandidaten warm te maken voor je bedrijf en uit te pakken met je employer brand. Je kan hiervoor samenwerken met een selectiebureau of een marketingbureau. Om je CPH zo laag mogelijk te houden, kan je er ook voor kiezen om zelf een campagne op te zetten. Dat is tot wel tien keer goedkoper, zeker de moeite om eens te proberen dus!
Recruitment marketing kan je inzetten volgens twee verschillende strategieën. Via jobboards bereik je vooral actieve werkzoekenden. Je advertenties leiden rechtstreeks naar de vacaturepagina. Daarentegen schuif je passieve werkzoekenden beter niet meteen een vacature onder de neus. Die groep benader je best via een sociale media campagne. Laat hen kennismaken met je waarden, visie en missie. Overtuig nieuw talent dat jij een betere werkgever bent. Trek de aandacht en wek interesse, overtuig hen om voor jouw bedrijf te komen werken.
Tip 5: Automatiseer je wervingsproces ⚙️
Het wervingsproces is tijdrovend, vaak worden kandidaten nog manueel opgevolgd. Ook vacatures posten op verschillende jobboards kost heel wat moeite. Het is veel efficiënter om al dat repetitieve werk te automatiseren. Dankzij een ATS kan je niet alleen elke stap van het wervingsproces bijhouden in een tijdslijn. Ook kan je je vacature vanuit één centraal systeem doorposten op meerdere jobboards en sociale media tegelijk.
Zit je helemaal in de flow om je cost per hire te verlagen? In deze whitepaper vind je 21 tips om meteen aan de slag te kunnen gaan! 🚀
Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇