Geschreven door Zahera Taârabt

4 april 2024

3:11

Optimaliseer de candidate experience tijdens jouw sollicitatieproces

HR professionals en werkgevers weten dat de War For Talent nog lang niet voorbij is… Elke dag opnieuw ervaren ze de schaarste aan talent. Vroeger lagen de sollicitanten of kandidaten voor het rapen, terwijl we nu een duidelijke machtsverschuiving zien. Kandidaten nemen als career owners hun carrière in eigen handen en laten zich niet meer inpalmen door goedkope marketingtrucjes en loze beloftes. 💪

Met als gevolg dat sollicitanten hoge verwachtingen achten van een sollicitatieproces, jobaanbieding én ervaring. En dat laatste is cruciaal voor het aantrekken en vinden van talent. 🧨 We hebben het dus over de candidate experience die ze ondergaan voor, tijdens en na de sollicitatie. Om als bedrijf een sterke talent acquisition strategie te implementeren, moeten rekruteringsprocessen écht de moeite waard zijn en staat ervaring centraal. 😍

Een sterke candidate experience is een must voor het vinden van de perfecte kandidaat. In deze blog geven we jou enkele tips mee hoe jij zorgt voor de ultieme ervaring voor sollicitanten tijdens het rekruteren. 🚀

5 tips die leiden tot dé ultieme candidate experience in het sollicitatieproces

Wat houdt candidate experience nu precies allemaal in? Wel, wanneer een kandidaat in aanraking komt met je bedrijf, begint hij of zij indrukken te verzamelen over wie jij als werkgever bent en hoe het zou zijn om bij jouw bedrijf te werken. Het is de totale ervaring die een sollicitant heeft van je bedrijf gedurende het hele rekruteringsproces. Vanaf het lezen van de vacature over het eerste persoonlijke contact, tot bijvoorbeeld de laatste werkdag. 

Hoe jij als HR professional of werkgever de candidate experience tijdens het sollicitatieproces optimaliseert lees je in deze 5 tips: 

1. Schrijf een duidelijke vacature ✍️

Zoals we je eerder vertelden, start de candidate experience van de kandidaat al vrij vroeg. Misschien zag hij of zij ja al leuke social posts van jou bedrijf passeren of misschien kwam de kandidaat je zelfs al tegen op een jobbeurs? Da’s allemaal perfect mogelijk, maar voor vele werkzoekenden – passief of actief – start het bij jouw vacaturetekst. 

Wanneer een sollicitant de vacaturetekst leest zullen er al gevoelens ontstaan, en die moeten natuurlijk positief zijn. Zorg dus dat je vacature luid en duidelijk weerspiegelt wie jullie als bedrijf zijn en doe je niet voor als iets wat je niet bent. 

2. Maak solliciteren makkelijk 🤌

We leven allemaal op een ongelofelijk snel tempo dat we nergens tijd aan willen vespillen, zélfs niet aan solliciteren. Een ellenlang en ingewikkeld sollicitatieproces of een duidelijk omschreven procedure, de kandidaat weet wel wat te kiezen. 

Zeven keer doorklikken en andere omslachtige HR processen kunnen ze dus missen als kiespijn. Dit is hoe je zoiets vermijdt: 

  • Maak je career site aantrekkelijk en makkelijk vindbaar op je website.
  • Elimineer overbodige stappen in het sollicitatieproces.
  • Beschrijf kort en bondig wat de kandidaat te wachten staat tijdens het sollicitatieproces. .
  • Stuur altijd een persoonlijke bevestigingsmail na een binnenkomende sollicitatie.
  • Volg je kandidaten op door een extra mailtje, een nieuwsbrief …

3. Speel open kaart over alle stappen in het sollicitatieproces 👣

Wanneer kandidaten weten wat hen te wachten staat tijdens het hele sollicitatieproces, dan ben je al een stap dichter bij de ultieme candidate experience. Zoals in de vorige stap gezegd: ze verliezen niet graag tijd. Eerlijk zijn over de stappen tijdens de wervingsfase zijn niet overbodig. 

Het gaat dan om het correct afstellen van de functiebeschrijving tijdens interviews, relevante vragen stellen, de juiste verwachtingen stellen, … Geef om het nog wat interessanter te maken ook de time framing mee. Schets wanneer zo’n gesprek doorgaat, hoe lang gaat elke stap duren …

4. Geef sollicitanten een stem 🎤

Een niet te vergeten aspect dat bijdraagt tot de ultieme candidate experience is sollicitanten de kans geven om feedback te geven. Want geef toe, niets is erger dan je een nummer voelen en je gepasseerd te voelen. Vraag wat zij goed vonden in het proces, wat minder goed was en welke verbeterpunten ze aanbevelen. 

5. Solliciteer even snel bij je eigen bedrijf ter controle 👍

Wat is nu een betere manier om je candidate experience te beleven dan zélf eens te solliciteren bij je bedrijf. Stel je in de positie van een sollicitant of potentiële kandidaat en overloop jouw eigen rekruteringsproces van A tot Z. 

Kijk naar hoe jij als bedrijf jouw sociale mediakanalen inzet om te rekruteren (hier linken naar social media whitepaper), informeer je via de eigen career site, doorloop je interviewvragen en wees eerlijk over hoe je je voelt. Zo elimineer je weer kleine schoonheidsfoutjes en geef je echte sollicitanten dé ultieme candidate experience die ze verdienen. 

Er komt heel wat kijken bij de ultieme candidate experience voor sollicitanten. Maar het draagt allemaal bij aan het vinden van top talent in de War For Talent. 

Happy recruiting! 🚀

Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇

Gerelateerde posts