Geschreven door Zahera Taârabt

4 april 2024

10:23

5 tips om optimaal te rekruteren tijdens het werving – en selectieproces

Sollicitanten nu zijn verre van wat ze tien jaar geleden waren. In deze oorlog zwaaien zij met het grootste geweer. Kortom: sollicitant is koning. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe jij als KMO opvalt tussen al dat groot vacaturegeweld? 🤺 Wel, om jouw lijdensweg een pak draaglijker te maken geven wij jou in deze blog 5 tips mee om optimaal te rekruteren. 🤩

5 tips om optimaal te rekruteren

Tip 1: Schrijf een vacaturetekst die de sollicitant aanspreekt tijdens het sollicitatieproces

Vacatureteksten met langdradige vereisten, minimale bedrijfsinfo en een simpele functieomschrijvingen doen het al lang niet meer goed. Wie efficiënt en doeltreffend wil zijn, moet de basisprincipes van een goede vacaturetekst onder de knie hebben.

Een goede vacaturetekst doet dan ook wonderen voor drie cruciale factoren in jouw werving – en selectieproces:

 • Het vinden van de perfecte sollicitant of kandidaat dankzij de functieomschrijving.
  Door een duidelijke functieomschrijving neer te pennen, weet de sollicitant wat jij verwacht. Door die info win je al een klein gevecht … Maar wanneer je in geuren en kleuren vertelt wat de kandidaat mag verwachten van jou, daarmee win je de oorlog.
 • Het winnen van tijd door de juiste informatie in de vacaturetekst te verwerken.
  Een goede vacaturetekst is als een soort preselectie. Sollicitanten of kandidaten die zich niet vinden in jullie verwachtingen, benefits en ideologieën, vallen automatisch af. Dat allemaal zonder een extra fase of assessment in het rekruteringsproces te verwerken.
 • Het opzetten van jouw employer brand.
  Een duidelijke functieomschrijving en het delen van de juiste info over jouw bedrijf is slechts een klein onderdeel van wat employer branding doet. Vacatureteksten weerspiegelen jouw werkgeversmerk. Het is dus het middel bij uitstek om je employer brand al prijs te geven.

Tip 2: Show jouw employer brand tijdens het sollicitatieproces

Bedrijven met een sterke reputatie (lees: sterke employer branding) trekken veel makkelijker en sneller top sollicitanten aan. Alles start vanuit een krachtig werkgeversimago; bedrijven die sterk zijn in hun merk.

Wachten tot sollicitanten uit de lucht vallen is niet meer van deze tijd. Pas op, grote enterprises zoals Google en Meta vangen die makkelijk op. Kmo’s en Mkb’s daarentegen … Jij moet dus werken aan een sterke employer branding strategie. Dat doe je met deze drie pijlers:

 1. Het belang van een jobsite of career site.
  Je jobsite of career site is hét visitekaartje van jouw bedrijf, ‘t is het beste instrument om een sterk employer brand neer te zetten. Toon bij wie potentiële sollicitanten mogelijks terechtkomen. Leuke foto’s, video’s en ander employer brand materiaal horen gewoonweg op jouw jobsite of career site.
 2. De impact van recruitment marketing
  Je vacatures promoten door marketingtrucs en social mediakanalen te gebruiken is de manier bij uitstek om potentiële sollicitanten te verleiden. Je verleidt ze niet enkel, je windt ze simpelweg rond je vinger. Niet onbelangrijk: elk kanaal heeft zijn eigen functie, tone of voice, voor- en nadelen. Het is aan jouw bedrijf om te kijken wat matcht met jullie employer brand.
 3. De kracht van interne employer branding
  Interne employer branding staat gelijk aan succes. Jouw werknemers belichamen het bedrijf én zijn betrouwbare reclame voor potentiële sollicitanten. Ze zijn als het ware ambassadeurs. En ambassadeurs zijn er om mee uit te pakken; neem testimonials af, toon hoe leuk bedrijfsuitjes zijn, … ‘t Is de moeite waard om het te proberen.

Tip 3: Rekruteer proactief tijdens het sollicitatieproces

HR professionals zijn altijd op zoek naar de perfecte match voor hun bedrijf, vacatures of niet. Ze rekruteren proactief (Lees hier hoe je dat precies doet). Het is de sleutel die de deur opent naar een stabiele instroom aan top talent.

Tip 4: Laat sollicitanten niet in het ongewisse tijdens het sollicitatieproces

Niet iedere kandidaat die solliciteert is geschikt voor het bedrijf of een bepaalde functie. Misschien is het profiel niet wat je verwacht of zit de culture fit gewoon slecht. Da’s allemaal heel normaal en oké.

Wat niet oké is, is een (afgewezen) sollicitant in het ongewisse laten tijdens het rekruteringsproces. Want wie weet komt er binnen enkele tijd een vacature vrij die wél op op het lijf van die ene kandidaat geschreven is. Hou contact met niet weerhouden sollicitanten via een een nieuwsbrief, social media, …

Tip 5: Meet je succes met een applicant tracking system (ATS)

Een applicant tracking system (ATS) of kandidatenbeheersysteem , is ontworpen om het leven van HR professionals eenvoudiger en efficiënter te maken. Je verliest de status van kandidaten nooit uit het oog, gegevens blijven makkelijk bewaard en talentpools zorgen dat de pipeline nooit half leeg is, maar altijd halfvol.

We hoeven je ondertussen niet meer te vertellen dat het vinden van de perfecte kandidaat heel tijdrovend en kostbaar is. Een applicant tracking system (ATS) zorgt op een snelle en overzichtelijke manier voor de gegevens van kandidaten met als doel jouw werving- en selectieproces of sollicitatieproces te automatiseren én optimaliseren.

Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇