Inhoudstafel
- Dé 5 tips om te rekruteren in crisistijden
- 1. Benader je kandidaten op een persoonlijke manier tijdens het rekruteringsproces
- 2. Hou meer dan ooit contact met jouw (potentiële) kandidaten tijdens je rekruteringsproces
- 3. Toon jouw unique selling proposition aan sollicitanten tijdens het rekruteringsproces
- 4. Zorg voor flexibiliteit tijdens het rekruteringsproces
- 5. Kijk ook naar de flexibiliteit van je potentiële kandidaten tijdens het rekruteringsproces
Geschreven door Zahera Taârabt
30 april 2024
1:36
5 tips om te rekruteren in crisistijden
Op een bepaald moment in je carrière zal je waarschijnlijk te maken krijgen met een crisis. Corona hebben we nu wel gehad – oef 😮💨 -, maar een economische recessie staat ondertussen al om de hoek te loeren. Helaas, ook in zo’n situatie davert de arbeidsmarkt op zijn grondvesten.
Heel wat organisaties en bedrijven steken in deze crisistijden hun kop in het zand en gaan in overlevingsmodus. Op zich is daar niets mis mee … Het is gewoon niet de tijd voor zo’n aanpak. Je bent echt niet genoodzaakt om minder talent aan te trekken, je moet ze simpelweg op een andere manier selecteren en je rekruteringsstrategie aanpassen.
In deze blog geven we je 5 tips mee waarom je in Godsnaam, in deze chaos kandidaten zou willen aannemen. Veel leesplezier!
Benieuwd naar meer? Bekijk hier al onze gidsen en whitepapers om mee aan de slag te gaan 💪
Dé 5 tips om te rekruteren in crisistijden
Laat je hoofd niet hangen en steek je handen uit de mouwen. Crisistijden zijn als een geluk bij een ongeluk. De arbeidsmarkt wordt grotere waardoor er meer loslopend talent is. Nu is het aan jou om dat talent ook effectief binnen te halen met deze 5 tips:
1. Benader je kandidaten op een persoonlijke manier tijdens het rekruteringsproces
Je doet het waarschijnlijk allemaal: vacatures plaatsen op jobboards om een brede groep kandidaten te bereiken. Perfect wanneer het om actieve werkzoekenden gaat. Maar wat doe je met passief werkzoekenden? Contacteer hen rechtstreeks op hun favoriete medium met een boodschap die past bij wie de kandidaat is. Denk dus goed na over hun gevoel, hun situatie, hun manier van communiceren, …
Hier zijn enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:
- Zijn ze momenteel nog in dienst? Zo nee, is dat omdat ze in een sector werken die door de crisis hard getroffen is? Zo ja, hoe lang zijn ze al in dienst bij hun huidige werknemer? Willen ze zich verder ontwikkelen in hun carrière?
- Hoe stabiel is hun huidige bedrijf of sector in vergelijking met die van jou?
- Hoe goed sluiten hun vaardigheden en huidige titel aan bij jouw vacature?
- Zijn ze op basis van hun vorige functies geïnteresseerd in de functie die jij hen aanbiedt?
- De job die jij hen aanbiedt, spreek je dan over een promotie of eerder een zijwaartse beweging?
2. Hou meer dan ooit contact met jouw (potentiële) kandidaten tijdens je rekruteringsproces
Het maakt niet uit of potentiële kandidaten zich veroorloven om kieskeurig te zijn of omdat ze veranderen van job een groot risico vinden … Je gaat net iets harder je best moeten doen om hen te overtuigen van de sterktes van jouw bedrijf dan in normale tijden. Met andere woorden: méér outreach en sourcing werk.
Gebruik persoonlijke berichten op socials, mails, … – niet gewoon even snel je vacature doorsturen. Laat potentiële kandidaten weten dat je echt om hen geeft. Stel vragen over hun ervaring, vaardigheden, interesses en leg uit waarom zij de perfect match voor jouw bedrijf kunnen zijn.
Belangrijk om te onthouden: blijf transparant. Ook al heeft jouw bedrijf het lastig door de crisis, met je nieuwe kandidaat aan boord kunnen de tafels zo keren. Schrijf over je toekomstplannen, welke strategieën je wil gebruiken, … kortom: hoe jouw bedrijf deze crisis samen met de sollicitant zal overwinnen.
3. Toon jouw unique selling proposition aan sollicitanten tijdens het rekruteringsproces
Dat je kandidaten een marktconform loon aanbiedt is niets nieuws en origineel. Echt talent kijkt verder dan hun neus lang of loon hoog is. Zij willen weten waar je bedrijf voor staat en hoe goed je voor je mensen zorgt. Ze willen zich zeker kunnen voelen in onzekere tijden.
Crisistijden zorgen ervoor dat potentiële sollicitanten jouw bedrijf extra onder de loep nemen. Zo heb je bijvoorbeeld een economische crisis. In die tijden kan jij als werkgever je bijvoorbeeld ontfermen over secundaire voorwaarden, thuiswerk, ….
4. Zorg voor flexibiliteit tijdens het rekruteringsproces
Een crisis ontwricht van nature uit je volledig rekruteringsproces. Naarmate kandidaten zich verder in het proces bevinden, hoe meer aandacht je aan hen moet schenken. Er kan plots zomaar iets voorvallen, crisismanagement en flexibiliteit zijn dan de middelen bij uitstek om kandidaten aan boord van je wervingsproces te houden.
Wanneer grote bedrijfstakken zijn getroffen, kan je je verwachten aan een figuurlijke golf van potentiële sollicitanten op de arbeidsmarkt – de gesneuvelden. Ga dan op speurtocht. Verken de markt en wees flexibel, want het zijn misschien niet altijd de ideale profielen maar die kunnen ze op termijn wel worden.
5. Kijk ook naar de flexibiliteit van je potentiële kandidaten tijdens het rekruteringsproces
Naast de vaardigheden van je potentiële kandidaten moet je ook aandacht schenken aan hun flexibiliteit en veerkrachtigheid. Kunnen zij zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden, kunnen ze goed onder druk werken, … ?
Zoals elke crisis aantoont is verandering onvermijdelijk. Je (potentiële) medewerkers moeten hun mannetje of vrouwtje kunnen staan in dit veranderende landschap. Hun productiviteit is van groot belang om een aangename werkomgeving te behouden en de kans vergroten dat jouw bedrijf beter uit de crisis komt.
Haal je kop uit het zand en ga op zoek naar hét talent die jouw organisatie nodig heeft, deins niet terug voor moeilijke tijden. Met deze maatregelen geraak je er zo weer bovenop of behoed je je voor crisistijden.
Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇