Geschreven door Zahera Taârabt

4 april 2024

7:10

5 HR trends voor 2023

De laatste jaren werden HR professionals en werkgevers ferm op de proef gesteld. Het je-weet-wel-wat-virus zorgde voor een snelle omschakeling naar een hybride werkomgeving, massaontslagen en, een economische crisis … Kortom: onrust op alle fronten van HR land. Maar welke HR trends kunnen we in 2023 verwachten? Welke uitdagingen komen deze keer jullie pad op?

Het welzijn van je werknemers staat voorop, daar zijn geen doekjes om te winden. Thuiswerk, glijdende uren, diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI). Het zijn allemaal inspanningen die jij moet nemen om de snelheid van het veranderende HR landschap bij te benen.

In 2023 zullen heel wat HR trends de kop op steken om deze aanpassingen een stuk eenvoudiger te maken. In deze blog geven we jou er alvast vijf mee.

HR trends in 2023: een medewerkersgerichte aanpak

1. De ervaring van de medewerker

Om met termen te gooien: de employee experience. De verwachtingen van medewerkers zijn sinds 2020 flink verschoven. HR professionals zien de impact ervan op de kwaliteit en kwantiteit van het aanwerven en behouden van werknemers. Elk touchpoint die iemand doormaakt van het sollicitatieproces tot de onboarding en verder dragen bij aan de employee experience.

Het is belangrijk om je bij deze trend te gaan richten op vier pijlers:

 • Zet je mensen op de eerste plaats
  Persoonlijke en professionele ruimte geven je medewerkers niet enkel vertrouwen maar ze voelen zich ook écht betrokken binnen jouw bedrijf of organisatie.
 • Flexibiliteit
  Niet iedere medewerker is hetzelfde. Je zit met 50+ers, millennials en andere groepen. Iedere groep heeft dan ook nood aan glijdende uren en voordelen die passen bij hun levensstijl.
 • Gedeelde doelen
  Medewerkers zijn steeds vaker op zoek naar organisaties en bedrijven die bij hun ethiek, waarden en normen passen. Gebruik je employer brand om te tonen wie je bent. Op die manier komen de juiste talenten vanzelf tot bij jou.
 • Algemeen welzijn
  Medewerkers zijn op zoek naar een plek waar een holistische aanpak van het mentale, fysieke en emotionele aanwezig is. Ze willen kunnen zijn wie ze zijn, ook al hebben ze een slechte dag of gaan ze even door een moeilijke periode.

2. Het tekort aan talent aanpakken

De vergrijzing, het afvallen van oudere generaties op de arbeidsmarkt en jonge nieuwe afgestudeerden die nog niet over de nodige vaardigheden beschikken, maakt het werven en aanwerven van personeel in 2023 er niet makkelijker op.

Medewerkers willen het heft in eigen handen nemen waardoor sollicitanten bewuster en kritischer te werk gaan tijdens het rekruteringsproces. Werknemer willen hun tijd, voordelen en professionele groei beschermen. Flexibele uren, hogere lonen en sterke extralegale voordelen zijn de basis, maar dat alleen is niet genoeg om toptalent aan te trekken.

Als HR professional of werkgever moet je dus verder kijken dan je neus lang is – of het loon hoog is.

3. Upskilling

Kijk naar wat je in huis hebt en wat je mensen al kunnen, maar vooral waarin ze zich nog kunnen verbeteren. Vraag jezelf of hoe je medewerker leert en welke vaardigheden ze al hebben. Neem hun potentieel onder de loep en geef hen de ruimte om zich te ontwikkelen in de beste versie van zichzelf.

4. Medewerkers betrekken – ook via thuiswerk

Nu thuiswerk een standaard geworden is zitten medewerkers steeds minder en minder op kantoor. Daar is niets mis mee, maar kan op termijn wel zorgen voor minder hechte werkfriendschappen (froleagues). Dit is eerder verontrustende HR trend, want werknemers die goed overeen komen met hun collega’s op het werk, hebben zeven keer meer kans om meer betrokken te zijn bij de organisatie.

Het is hier aan jou als werkgever of HR professional om dit moreel op te krikken. Doe dit door leuke teambuildings, themadagen, Fat Fridays en hou regelmatig (virutele) check-ins om te weten hoe je medewerkers zich voelen.

5. Vul de leemte op: de opkomst van freelancers en contractmedewerkers

De War For Talent zorgt ervoor dat vacatures langer openstaan en soms zelfs helemaal niet ingevuld geraken. Contingente medewerkers of gelegenheidsmedewerkers, beter bekend als uitzendkrachten, freelancers en andere contractmedewerkers, bieden hier een antwoord op.

Of het nu gaat om marketeers, graphic designers of developers, jij als bedrijf of organisatie moet de juiste combinatie van skills en vaardigheden vinden om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Veel medewerkers die vroeger fulltime werkten, zijn overgestapt op contingent werk omdat ze dan zelf kunnen kiezen voor welke projecten en bedrijven ze werken, wanneer en hoe ze dat willen.

Waar zit voor jou het voordeel als werkgever als HR professional? De mogelijkheid om contingente medewerkers op projectbasis in dienst nemen zorgt ervoor dat je talentpool groter wordt, je die kunt testen en tegelijkertijd je cost per hire doet dalen.

Benieuwd welke HR trends er nóg in opmars zijn, welke valkuilen er verscholen liggen en hoe wij hier, bij Jobtoolz, op inspelen? Lees dan eerst even ons e-book over 8 HR hacks voor een sterk rekruteringsproces.

Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇

Gerelateerde posts