Geschreven door Zahera Taârabt

4 april 2024

2:06

3 must-have employer branding fases tijdens jouw rekruteringsproces

HR professionals smijten met tips naar hoofden van werkzoekenden om te scoren tijdens het sollicitatiegesprek. Controleer je glimlach – een stukje spinazie is snel vergeten -, doe je research en zorg vooral dat je er piekfijn uitzien. Maar wat zijn de tips voor HR professionals en werkgevers om te scoren tijdens het rekruteringsproces? Ja, ook jullie kunnen nog wat hulp gebruiken om de candidate experience van sollicitanten op te krikken.

Alles start bij jouw employer brand, het fundament van je rekruteringsproces. Geen zorgen, we weten ook wel dat Rome niet op één dag is gebouwd. Wat we wel weten is dat we jou in deze blog prijsgeven hoe je je wapent voor de War For Talent.

Misschien heb je met een blog niet genoeg en wil je meteen al je wapens in de strijd gooien? Wel, dan raden we je aan onze whitepaper ‘Je employer brand als fundament van het rekruteringsproces’ meteen te lezen 💪.

Employer branding: sollicitant is koning

Wat bied jij potentiële werknemers zodat ze niet overlopen naar een concurrent? Een sterk werkgeversmerk is één ding, jouw verhaal vertellen en overbrengen … da’s pas een uitdaging. Employer branding is een vernuftige combo tussen hr en marketing.

Je employer brand is de grootste troef om in te zetten op de arbeidsmarkt, sollicitanten vallen zo op je terwijl huidige werknemers van een stabiele relatie houden. Een krachtig en authentiek verhaal helpt. Als je potentiële kandidaten walsen doorheen een menselijk rekruteringsproces, dan ligt de weg naar een succesvolle hire open.

3 fases van employer branding in jouw rekruteringsproces

Eigenlijk verkoop jij als werkgever een job aan werkzoekenden, of die nu passief of actief aan het zoeken zijn. Er is dan sprake van een figuurlijke tocht doorheen het rekruteringsproces die jij samen met de sollicitant aflegt. De kandidaat doorloopt telkens zo’n zes stappen, opgedeeld in drie belangrijke employer brand fases.

Fase 1: Pronken met je imago tijdens jouw rekruteringsproces

In de eerste fase draait het allemaal rond awareness van je werkgeversmerk. Geef potentiële kandidaten een woordje uitleg over je verhaal, toon welke troeven je in huis hebt en laat zien hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Hier wil je dat kandidaten die bij jouw concullega’s aankloppen, ook eens bij jouw bedrijf binnenspringen.

Toon je intern employer brand

Hier ligt je focus vooral op passieve werkzoekenden. Zij zijn niet bewust op zoek naar een nieuwe job, maar kunnen wel openstaan voor een nieuwe uitdaging. Maak daarom als bedrijf je visie en doelen bekend via verschillende kanalen, ook al heb je geen openstaande vacatures. Tijdens de awareness-fase moet je mensen onbewust gaan verleiden.

Bij Jobtoolz begrijpen we maar al te best waar het (werk)geluk zit. Hevige tornooien aan de pingpongtafel, chips en pintjes à volonté op vrijdag, mooie team incentives, … Allemaal kleine maar waardevolle dingen die een sollicitant wel eens over de streep durft trekken.

De ambassadeurs van jouw employer brand

We zijn al iets verder op onze queeste en het moment om de kandidaat te imponeren is aangebroken. Voor hen ben je nu een potentiële werkgever en wees maar zeker, aan research zal het niet ontbreken – ook niet aan die van je concurrenten. Nu moet je indruk maken door je werknemers aan het woord te laten. Authentieke en eerlijke verhalen van medewerkers doen het altijd goed.

Fase 2: De ultieme verleiding tijdens je rekruteringsproces

Haal je flirting skills maar boven, want nu moet je zorgen dat die grote vis in de vijver ook effectief bijt. En zorg zeker dat die bijt in een sollicitatieproces vol eenvoud en efficiëntie.

Implementeer je employer brand in je vacaturetekst

Probeer sollicitanten voor je te winnen in de War For Talent met het ultieme wapen: een gedurfde en originele vacature op je career site. Zorg dat jouw vacature niet tussen de massa verdwijnt en durf uit te pakken. Spreek de taal van jouw ideale kandidaat.

Eenvoud in je sollicitatieproces siert

Uiteindelijk belandt je kandidaat in het laatste stadium: het sollicitatie-stadium. Hier beslissen zij of ze hun cv en motivatie al dan niet versturen. Zorg voor een zo eenvoudig mogelijk sollicitatieproces en hou een parcours vol obstakels voor een ander deel van je employer branding – subtiele hint naar een teambuilding. Een slechte gebruikerservaring leert ons dat sollicitanten jou als werkgever liever kwijt dan rijk zijn.

Fase 3: (Ver)zorgen van je employer brand na aanwerving

De spanning is te snijden. In deze laatste fase gaan de assessments van start en tekent de ideale kandidaat – hopelijk – het contract. Communiceer open en eerlijk over het verdere verloop van jouw rekruteringsproces.

Laat je kandidaten niet in het ongewisse. Het gaat simpelweg toch maar gewoon over elementaire beleefdheid om even een mailtje te sturen bij ontvangst van de sollicitatie? Radiostilte zegt meer over je bedrijf dan je zelf denkt: een slechte organisatie, valse vacatures … Talent blijft niet wachten!

Ondertekend contract, missie volbracht! Ja, dat denk je maar. Zelfs in de allerlaatste fase van je rekruteringsproces blijft employer branding een must. Deel het heugelijke nieuws intern, vertel het aan je klanten via een nieuwsbrief of een aankondiging op social media. Opties en ideeën genoeg!

Interne employer branding
Knoop het goed in je oren: employer branding stopt niet als de kandidaat aangeworven is. Vanaf het onboardingsproces verandert de ervaring van de sollicitant in de ervaring van de werknemer.

Geen tijd om rustig op adem te komen na zo’n intensief rekruteringsproces. Vanaf nu is het tijd voor de onboarding en integratie van je nieuwe medewerker. Resultaat? Geëngageerde mensen, die op hun beurt jouw employer brand uitdragen en anderen inspireren om bij jou te komen werken.

Happy recruiting.

Geen zorgen, al die moeite die jij in je employer brand en je rekruteringsproces steekt, wordt beloond door het vinden van toptalent. Om bij te dragen aan die beloning lees je best eens onze whitepaper, die neemt jullie dieper mee doorheen employer branding en zorgt voor een leger aan talent in de War For Talent. Grijp ‘em hier 🚀

Jouw recruitment naar een hoger niveau tillen? 👇

Gerelateerde posts